lilek ( baklažán)
víte, že...
jeden hrnek baklažánu obsahuje:
- pouhých 25 kcal
- vlákninu k prevenci zácpy a hemeroidů
- vitaminy skupiny B
zdroj: Readerˇs Digest Výběr - Kouzlíme se zelninou
Příspěvky
více o lilku
29. 1. 2012
- opečený na roštu má masitou chuť
- nejlepší doba pro nákup je v letních měsících
- může být fialový, ale také bílý
- velikost pravděpodobně může mít vliv na hořkou chuť ( lilky do velikosti 8-15 cm nebývají tak hořké jako větší kusy )
- hořkou chuť mohou mít i přezrálé kusy, které jsou měkčí a mají hnědou dužinu
- neukládáme jej do lednice, tam záhy změkne a zhořkne
- loupeme pouze v případě, že má neobvykle silnou slupku
- smažený, ale i pečený či grilovaný do sebe nasákne velké množství tuku, proto je vhodné plátky nejdříve osolit,aby pustily šťávu a pak je vysušit papírovým ubrouskem ( dužina se stáhne a nevstřebá při úpravě tolik tuku )