Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelenina

Zelenina je výborným zdrojem energie, bohatá na vlákninu, hodnotnou bílkovinu, neobsahuje prakticky žádný tuk, pomáhá při shazování kilogramů, dodává klíčové živiny a pomáhá v prevenci a léčbě nemocí.  

Deset způsobů jak zařadit více zeleniny do stravy: 

1/ podávejte ji syrovou

2/ připravte zeleninový salát

3/ opečte ji

4/ přidejte ji rozmixovanou do polévky

5/ zprudka ji orestujte

6/ přidejte ji do omáček

7/ použijte jako náplň do omelety

8/ nastrouhejte ji do mletého masa

9/ přidávejte ji do pečených pokrmů

10/ zkuste experimentovat 

images.jpeg

zdroj:oko.yin.cz 

   Při zpracování zeleniny je nejvhodnější používat nože či škrabky z nerezavějící oceli, případně keramické nože, aby nedocházelo ke ztrátám vitamínů.

Zeleninu, kterou budeme vařit ve vodě, nekrájíme na malé kousky. Čím větší kousky se vaří, tím méně výživných látek a vitaminů se ztratí. Vody dáváme co nejmenší množství, protože vitaminy rozpustné ve vodě pronikají při vaření do vody a pokud vodu slijeme, přijdeme o ně.

Při ochucování zeleniny je dobré používat místo klasického octa ocet vinný, ale nejlepší je použít citronovou šťávu.

Pokrmy se zeleniny bychom neměli ohřívat, protože tak přijdeme o velkou část vitaminů. Pokud přece jen, ohříváme co nejrychleji.

Zeleninu se slupkou, jako jsou např.brambory a mrkev by bylo nejlepší před úpravou neloupat. Těsně pod slupkou je obsaženo nejvíce minerálů a vitaminů, ale je samozřejmě nutné zeleninu pořádně očistit.


 zdroj: Reader´s Digest Výběr - Kouzlíme se zeleninou

 

Rubriky

artyčok

Příspěvků: 1

batáty

Příspěvků: 1

brambory

Příspěvků: 1

brokolice

Příspěvků: 1

brukev

Příspěvků: 1

celer

Příspěvků: 1

celer řapíkatý

Příspěvků: 1

česnek

Příspěvků: 1

chilli papričky

Příspěvků: 1

chřest

Příspěvků: 1

cibule

Příspěvků: 1

cuketa

Příspěvků: 1

dýně

Příspěvků: 1

fazole

Příspěvků: 1

fenykl

Příspěvků: 1

hrách

Příspěvků: 1

kapusta hlávková

Příspěvků: 1

kapusta růžičková

Příspěvků: 1

kedluben

Příspěvků: 1

kukuřice

Příspěvků: 1

květák

Příspěvků: 1

lilek ( baklažán)

Příspěvků: 1

mrkev

Příspěvků: 1

okurek

Příspěvků: 1

paprika

Příspěvků: 1

pastiňák

Příspěvků: 1

pažitka

Příspěvků: 1

petržel

Příspěvků: 1

pórek

Příspěvků: 1

rajčata

Příspěvků: 1

ředkvičky

Příspěvků: 1

řepa červená

Příspěvků: 1

salát

Příspěvků: 1

špenát

Příspěvků: 1

tuřín

Příspěvků: 1

zelí

Příspěvků: 1
 

 



Statistiky

Online: 1
Celkem: 95791
Měsíc: 409
Den: 19