Zelenina
Zelenina je výborným zdrojem energie, bohatá na vlákninu, hodnotnou bílkovinu, neobsahuje prakticky žádný tuk, pomáhá při shazování kilogramů, dodává klíčové živiny a pomáhá v prevenci a léčbě nemocí.
Deset způsobů jak zařadit více zeleniny do stravy:
1/ podávejte ji syrovou
2/ připravte zeleninový salát
3/ opečte ji
4/ přidejte ji rozmixovanou do polévky
5/ zprudka ji orestujte
6/ přidejte ji do omáček
7/ použijte jako náplň do omelety
8/ nastrouhejte ji do mletého masa
9/ přidávejte ji do pečených pokrmů
10/ zkuste experimentovat
zdroj:oko.yin.cz
Při zpracování zeleniny je nejvhodnější používat nože či škrabky z nerezavějící oceli, případně keramické nože, aby nedocházelo ke ztrátám vitamínů.
Zeleninu, kterou budeme vařit ve vodě, nekrájíme na malé kousky. Čím větší kousky se vaří, tím méně výživných látek a vitaminů se ztratí. Vody dáváme co nejmenší množství, protože vitaminy rozpustné ve vodě pronikají při vaření do vody a pokud vodu slijeme, přijdeme o ně.
Při ochucování zeleniny je dobré používat místo klasického octa ocet vinný, ale nejlepší je použít citronovou šťávu.
Pokrmy se zeleniny bychom neměli ohřívat, protože tak přijdeme o velkou část vitaminů. Pokud přece jen, ohříváme co nejrychleji.
Zeleninu se slupkou, jako jsou např.brambory a mrkev by bylo nejlepší před úpravou neloupat. Těsně pod slupkou je obsaženo nejvíce minerálů a vitaminů, ale je samozřejmě nutné zeleninu pořádně očistit.
zdroj: Reader´s Digest Výběr - Kouzlíme se zeleninou