Recepty
Recepty jsem čerpala z různých zdrojů, ale nejvíce zkušeností a tipů jsem získala od své babičky, která mi vštípila jedno důležité moudro. Vařit by se mělo z dostupných zdrojů a surovin, které jsou dle sezóny k dispozici. Pravda, naše babi neznala supermarkety, kde je dnes možné koupit úplně všechno a kroutila by hlavou nad jahodami v lednu, ale zelenina je opravdu nejlevnější a myslím, že i nejzdravější v době své sklizně. Takže snažím se postupovat podle jejích rad a snad by měla radost, že její rady nepřišly vniveč.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Domácí zeleninový vývar je zdravým a chutným základem polévek, dušených pokrmů a omáček. Výběr zeleniny je individuální, ale neměly by se používat silně aromatické druhy jako jsou např. brokolice, kapusta, květák nebo chřest. Vývar můžeme zmrazit a vthledem k tomu, že se při mražení, můžeme při ohřívání do vývaru přidat čerstvé bylinky a koření.
Jednoduchý zeleninový vývar
2 velké mrkve, 1 velká cibule, 2 celery, 1 velké rajče, 1 střední tuřín, 1 malý pastinák, 1 hrnek nakrájeného římského salátu, 6 snítek petržele, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, 3/4 lžičky sušeného tymiánu, 7 hrnků vody
Mrkev, cibuli, celer, rajče, tuřín, pastinák nahrubo nakrájíme a ve velkém hrnci smícháme spolu s římským salátem, petrželovou natí, česnekem, bobkovým listem a tymiánem. Přidáme vodu a na středním ohni ji přivedem k varu. Snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a zvolna vaříme asi 1 hodinu.Pokud bychom vývar vařili kratší dobu, mohl by zhořknout.
Přecedíme přes velmi jemný cedník do velké misky. Zeleninu a bylinky vyhodíme a vývar necháme úplně vychladnout. Chceme-li vývar silnější, scedíme jej a vaříme ještě asi 30 min., aby se voda částečně vypařila.
Vývar s pečenou zeleninou
Pečení dodává zelenině a tím i vývaru, plnou chuť
2 lžíce olivového oleje, 3 velké mrkve, 3 střední pastináky, 2 cibule, 2 celery i s natí, 4 neloupané stroužky česneku, 3 masitá rajčata, 8 hrnků vody, 6 snítek petržele, 3 tenké plátky zázvoru, 1 lžička soli, 3/4 lžičky sušeného rozmarýnu
Předehřejeme troubu na 190°. Olej vlijeme do středně velkého pekáče a vložíme do něj mrkev, oloupaný pastinák, cibuli nakrájenou na kostky, rozpůlený celer a česnek. Promícháme s olejem a dáme zhruba na 30 min. do trouby. Až se zelenina začne zabarvovat, pekáč vyndáme a seškrabeme veškeré připečené zbytky ze dna. Zeleninu vsypeme do velkého hrnce a přidáme rajčata, vodu. petržel, zázvor, sůl a rozmarýn. Přivedem k varu, poté snížíme teplotu a přiklopíme pokličkou. Zvolna vaříme dokud nebude zelenina úplně měkká a vývar provoněný, tzn.asi 1 hodinu. Poté vývar přecedíme přes velmi jemný cedník, zeleninu s bylinkami vyhodíme a vývar necháme úplně vychladnout.
Zdroj: Kouzlíme se zeleninou - Reader´s Digest Výběr
Domácí Uncle Ben´s pro všestranné použití
2 kg rajčat, 1 1/2 kg paprik, 3 velké cibule, 2 dcl cukru, 6 lžic octa, 6 lžic oleje, 2 lžíce soli, 2 lžičky kari, 3 lžičky pálivé papriky, 18 - 20 stroužků česneku, 1 velká hořčice
Rajčata, papriku a cibuli pomeleme na masovém strojku. Směs promícháváme a vaříme 45 minut až vypadá jako hustá marmeláda. Poté přidáme cukr, ocet, olej a hořčici a znovu povaříme. Před dokončením dochutíme solí, kari, paprikou a přidáme prolisovaný česnek. Plníme do dobře vymytých sklenic a sterilujeme 20 min. při 80°C.
Zelenina v soli na celý rok
90 dkg celeru, 90 dkg mrkve, 90 dkg kapusty, 40 dkg květáku, 40 dkg cibule, 20 dkg pórku, 6 dkg česneku, 10 dkg celerové nati, 8 dkg petrželové nati, 50 dkg kedlubny, 40 dkg petržele, 1 kg soli, 1/2 kg másla
Očištěnou zeleninu posekáme ( nastrouháme, umeleme...) a na velký plech dáme rozpustit máslo. Jakmile je rozpuštěné přidáme zpracovanou zeleninu promíchanou se solí a asi 15 minut opékáme v troubě za občasného promíchání. Vychladlou směs pak dáváme do sklenic a uložíme do chladna.
zdroj: má skvělá tchýně