artyčok
víte, že...
jeden artyčok vařený v páře obsahuje:
- 20% doporučené denní dávky vitaminu C
- 15% doporučené denní dávky kyseliny listové (vitamin skupiny B)
- železo, měď, hořčík a vlákninu
zdroj: Readerˇs Digest Výběr - Kouzlíme se zeleninou
Příspěvky
více o artyčoku
22. 1. 2012
- patří mezi příbuzné bodláku
- sklizeň na jaře / svěží zelená barva /
- sklizeň v chladnějších obdobích roku /tmavší /
- nejlepší využití: se studenou omáčkou jako předkrm
- jí se rukama / listeny se odtrhnou a odtrženým koncem namočí do omáčky. Poté se vloží mezi zuby a vysaje se veškerá dužina.
- odstraňujeme vnější listeny, tak se dostaneme k dužnatému lůžku ceněnému pro svou nasládlou máslovou chuť
- odkrajujeme i horní chmýřovité zbytky kvítků