chřest
víte, že...
jeden hrnek chřestu obsahuje:
- dvě třetiny doporučené denní dávky kyseliny listové, která je jedním z vitaminů skupiny B a podporuje tvorbu nových krvinek
- více než jednu čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu C
- vlákninu a glutation, což je látka s velmi silnými antioxidačními účinky, která brání rozpadu buněk
zdroj: Readerˇs Digest Výběr - Kouzlíme se zeleninou
Příspěvky
více o chřestu
29. 1. 2012
- má tak výjimečnou chuť, že se v mnoha případech podává neochucený
- v porovnání s jinou zeleninou má vyšší cenu, protože se sklízí ručně
- výhonek chřestu může za 24 hodin vyrůst až o 25 cm
- upravovat bychom měli pokud možno stejně dlouhé výhonky, aby nebyly některé rozvařené a jiné nedovařené
- po dvou dnech skladování při pokojové teplotě se vytrácí polovina celkového obsahu vitaminu C
- dřevnaté konce odkrajujeme a silné výhonky oloupeme na spodním konci škrabkou
- lze jej připravit i v mikrovlnné troubě - špičkami do středu jej vložíme do mělké misky, přidáme 1/4 hrnku vody, těsně přiklopíme a na plný výkon ohříváme 4 - 7 minut