hlavní jídla
Zapečené jáhly se zelím
25 dkg jáhel, 35 dkg hlávkového zelí, máslo, 1/2 l mléka, sůl
Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a dáme podusit na máslo. Ochutíme solí, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Jáhly mezitím uvaříme v lehce osoleném mléce a jakmile jsou měkké, smícháme je se zelím a dáme na chvilku zapéct do trouby.
Zapečené brambory se zelím
1/2 kg hlávkového zelí, 1/2 kg vařených brambor, 10 dkg slaniny, 1 cibule, sůl, pepř, kmín, olej,
Zelí nakrájíme na nudličky, podlijeme trochou vody, ochutíme solí a kmínem a chvíli podusíme. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a osmažíme ji na oleji. Do vymazané zapékací mísy dáváme vrstvu vařených brambor, které posolíme a opepříme a na ně vrstvu zelí, které posypeme opraženou cibulkou. Takto pokračujeme aby poslední vrstvou byly brambory. Na tyto nasypeme osmaženou, na kostky nakrájenou slaninu a celou směs podlijeme trochou vody. Zapékáme v troubě asi 45 minut.
Těstoviny zapečené se zelím
1 malé zelí, 1 balení těstovin, 1 cibule, 20 dkg anglické slaniny, 2 vejce, tuk, 125 ml mléka, sůl, pepř,
Zelí omyjeme a nastrouháme. Na troše tuku zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme zelí, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme do poloměkka. Mezitím si uvaříme těstoviny, které po uvaření přidáme k zelí, stejně tak pokrájenou anglickou slaninu, dochutíme pepřem a solí a dobře promícháme. Takto připravenou směs vložíme do vymazané zapékací mísy, zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a dáme zapéct do trouby asi na 15 minut. Podle chuti můžeme ještě před pečením posypat nastrouhaným tvrdým sýrem.
Zelňáčky
1/2 kg hlávkového zelí, 1/2 kg polohrubé mouky, 15 dkg anglické slaniny, droždí, cukr, 150 ml mléka, 10 dkg másla ( sádla ), 2 lžíce vody, sůl, pepř,
Z droždí, cukru a mléka necháme v teple vzejít kvásek. Mezitím nakrájíme nadrobno zelí a na másle je podusíme spolu se dvěma lžícemi vody asi 10 minut. Ochutíme solí a pepřem. Slaninu nakrájíme na kostky, osmahneme na pánvi bez oleje a přidáme k zelí. Do takto připravené směsi zamícháme kvásek, přisypeme mouku a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout. Poté z něho tvoříme bochánky, které klademe do vyššího pekáčku a potíráme je rozpuštěným máslem. Pečeme při 180°C asi 3/4 hodiny dozlatova.