hlavní jídla
Rybí filety se špenátem
40 dkg čerstvého špenátu, 40 dkg filet ( pangasius), 4 stoužky česneku, jarní cibulka, muškátový ořech, sůl, pepř, máslo, koření na ryby, hladká mouka, olej
Špenát dobře očistíme a listy natrháme na malé kousky. Poté jej velmi krátce povaříme v osolené vodě a scedíme. Mezitím si osušíme filety, ochutíme kořením a obalíme v mouce. Rozehřejeme si máslo, na kterém lehce osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme špenát. Za stálého míchání ochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem a krátce podusíme. Připravené obalené filety opečeme zprudka na oleji a podáváme s hotovým špenátem.
Špenátová nádivka
40 dkg čerstvého špenátu, 3 vejce, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 rohlíky, máslo, sůl, pepř, muškátový oříšek
Špenátové listy opereme a natrháme na menší kousky. Na másle zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme špenát a krátce podusíme. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem a přidáme prolisovaný česnek. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přidáme k nim rozšlehané žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V míse smícháme špenát spolu s rohlíky a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh. Zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, přeneseme do ní nádivku a pečeme v troubě 45 minut při 180°C.
Zapečený špenát s vejci a sýrem
30 dkg čerstvého špenátu, 3 lžíce strouhaného tvrdého sýra, 2 vejce, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, pepř, sůl, olej
Špenát dobře omyjeme a nakrájíme nadrobno. Cibuli nakrájíme na kostky a lehce osmahneme na oleji. Přidáme pokrájený špenát, prolisovaný česnek a krátce podusíme. Nakonec ochutíme troškou nastrouhaného muškátového oříšku, solí a pepřem. Takto připravený špenát vložíme do malých zapékacích misek, doprostřed každé z nich rozklepneme vejce a posypeme nastrouhaným sýrem. Zapečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut.