ostatní
Nadívaná rajčata
6 větších rajčat, 2 šalotky, 2 vejce, 10 dkg tvrdého sýra, olivový olej, pažitka, sůl, pepř
Rajčata omyjeme a odřízneme vršek. Vydlabeme dužinu, kterou si odložíme stranou. Na olivovém oleji osmažíme nakrájenou šalotku a přidáme dužinu z rajčat. Krátce podusíme, ochutíme solí, pepřem a přidáme rozšlehaná vejce. Do směsi vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr a nadrobno nasekanou pažitku. Takto připravenou směsí plníme rajčata, která vložíme na malý pekáček vymazaný olivovým olejem. Zapékáme v troubě asi 10 minut při 180°C.
Domácí kečup z rajčat
2 kg rajčat, 3 jablka, 10 dkg cukru, 20 dkg cibule, 140 ml octa, 2 hřebíčky, 5 zrnek pepře, 1 lžíce soli, 3 kuličky nového koření, kousek zázvoru, skořice, 1 lžíce vody
Jablka, cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme spolu s rajčaty na malé kousky. Vložíme do hrnce, přidáme lžíci vody a dobře rozvaříme. Až je směs rozvařená, ponorným mixérem ji rozmixujeme, přidáme koření a na mírném ohni vaříme ještě asi 20 minut. Neustále promícháváme, abychom směs nepřipálili. Hotový kečup přepasírujeme přes sítko, dochutíme solí, cukrem a octem a horký plníme do sklenic. Sterilizujeme 15 minut.