hlavní jídla
Zapečený pórek s ementálem
6 pórků, 20 dkg ementálu, máslo, muškátový oříšek, strouhanku, sůl, pepř,
Pórek dobře očistíme a nakrájíme na větší kusy, které uvaříme v páře, nebo v osolené vodě tak, aby se nerozpadl a poté jej necháme okapat. Mezitím si vymažeme zapékací mísu a na másle opražíme strouhanku dozlatova. Okapaný pórek vkládáme do zapékací mísy, ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Posypeme jej opraženou strouhankou a nastrouhaným ementálem. Můžeme ještě proložit zbylými kousky másla a dáme zapéct.
Smažený pórek
1 větší pórek, 4 plátky šunky, 4 plátky sýra, sůl, vejce, hladká mouka, strouhanka, olej
Pórek dobře očistíme a nakrájíme na větší kousky podle počtu porcí. Tyto uvaříme v osolené vodě do poloměkka a necháme okapat a vychladnout. Jednotlivé kousky poté zabalíme do sýra a následně do šunky a obalíme v mouce. Rozšleháme vejce, mírně osolíme a namáčíme do něj připravené kousky pórku a nakonec obalíme ve strouhance. Na rozhřátém oleji usmažíme dozlatova a podáváme s bramborovou kaší.