hlavní jídla
Dušená mrkev se smetanou
1/2 kg mrkve, 1/4 l smetany, cukr, hladká mouka, máslo, petrželová nať
Mrkev očistíme, nakrájíme na malé kousky a vložíme ji do vroucí vody. Osolíme a uvaříme doměkka. Z másla a hladké mouky si mezitím připravíme jíšku, kterou zalijeme vychladlým vývarem z mrkve a dobře rozšleháme. Krátce povaříme a přidáme smetanu, mrkev a necháme přejít varem. Ochutíme případně cukrem a přidáme nadrobno nasekanou zelenou petrželku.
Restovaná mrkev s vejci a sýrem
1/2 mrkve, lžíce tvrdého nastruhaného sýra, 4 vejce, máslo, pepř, sůl, pažitka
Do hrnce si dáme vařit vodu a mezitím si očistíme a nakrájíme mrkev na kostky. Vložíme ji do vroucí vody a uvaříme. Po uvaření scedíme, necháme vychladnout a okapat. Na pánvi si rozehřejeme máslo a mrkev zlehka osmažíme a ochutíme pepřem a solí. Poté zalijeme vejci, která jsme si předtím rozšlehali s nastrouhaným tvrdým sýrem a mícháme dokud se vejce nesrazí. Podáváme posypané nasekanou pažitkou.
Mrkev s parmazánem
1/2 kg mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 2 lžíce parmazánu
Na pánvi si na nižší teplotu rozehřejeme olivový olej. Vložíme do něj mrkev, nakrájenou na 0,5 cm kolečka, přiklopíme pokličkou a necháme asi 15 minut smažit, aby změkla. Poté zvýšíme teplotu na střední stupeň a za občasného míchání smažíme mrkev ještě asi 15 minut, aby dostala světle hnědou barvu. Ochutíme solí a pepřem a těsně před podáváním posypeme nastruhaným parmazánem.
zdroj: Readerˇs Digest Výběr - Kouzlíme se zeleninou
Mrkvové smaženky
6 mrkví, hladká mouka, 3 vejce, olivový olej, strouhanka, 2 bílé jogurty, karí, sůl
Mrkev nastrouháme nahrubo a smícháme spolu s moukou, vejci a strouhankou. Vznikne nám středně husté těsto, ze kterého lžící tvoříme placičky a smažíme v horkém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s brambory a kari dresinkem, který si připravíme z jogurtu do něhož přisypeme karí dle chuti a lehce osolíme.
Hranolková indická mrkev
65 dkg mrkve, 3 brambory, zázvor, máslo, sůl, karí
Mrkev nakrájíme na hranolky, brambory na kostičky a zázvor oloupeme ( stačí malý 2 cm kousek ) a nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj mrkev a brambory. Posypeme solí, karí a zázvorem a na povrch položíme plátky másla. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme za občasného promíchání dozlatova.