polévky
Bezmasý boršč z červené řepy
2 červené řepy, 1/2 malého celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 rajče, olej, zeleninový vývar, 15 dkg zelí, rajský protlak, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, bobkový list, anýz, kmín, ocet
Do zeleninového vývaru dáme vařit nadrobno pokrájené zelí spolu s na kostky nakrájenou kořenovou zeleninou, řapíkatým celerem nakrájeným na proužky a oloupaným rajčetem. Přidáme bobkový list, anýz, kmín a ochutíme solí. Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi rozehřeme olej a takto pokrájenou řepu na něm orestujeme. Přidáme ji do hrnce k ostatní zelenině a vše vaříme do změknutí. Těsně před dokončením přidáme prolisovaný česnek, rajský protlak a dle potřeby ještě dochutíme solí, pepřem a octem. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou