polévky
Celerová polévka babičky Anežky
1 střední celer, zeleninový vývar, 1 cibule, máslo, hladká mouka, 200 ml smetany na vaření, špetka muškátového květu, 50 g taveného sýra, sůl, pepř, zelená petrželka
V hrnci zesklovatíme cibulku, zasypeme troškou mouky a uděláme jíšku. Zalijeme ji zeleninovým vývarem, dobře rozšleháme a vaříme. Mezitím si nakrájíme celer na drobné kousky a vložíme do vývaru spolu s pokrájeným taveným sýrem a smetanou. Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátu a vaříme do té doby,než celer změkne. Těsně před podáváním posypeme nasekanou zelenou petrželkou
Celerová polévka s opečeným chlebem
30 dkg celeru, 1 žloutek, tuk, mouka, 1/2 l mléka nebo smetany, voda, chléb
Celer očistíme, nastrouháme a dáme vařit do osolené vody. Z mouky a tuku si připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme mlékem a přidáme k celeru. Povaříme až je celer měkký a polévku zjemníme žloutkem. Podáváme s opraženým chlebem.
Celerová polévka s opečenou houskou
60 dkg celeru, cibulka, tuk, mouka, 125 ml smetany, zeleninový vývar, 1 řloutek, sůl, pepř, bílá veka, nebo houska, zelená petrželka
Celer očistíme a nahrubo nastrouháme. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme celer a podusíme dozlatova. Vše rozředíme smetanou a mírně povaříme, dokud nebude celer měkký. Potom zalijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem a podáváme posypanou zelenou petrželkou a na tuku opečenou bílou vekou.
Celerová polévka s brambory
25 dkg celeru, 25 dkg brambor, 1 cibule, vývar, nebo voda, 1/4 l smetany, tuk, mouka, sůl, 1 žloutek, zelená petrřelová nať
Očištěný a nahrubo nastrouhaný celer opražíme na tuku spolu s cibulí nakrájenou nadrobno. Zaprášíme moukou a dozlatova osmahneme. Zalijeme vývarem, nebo vodou, promícháme a necháme vařit dokud celer nezměkne. Poté přidáme brambory nakrájené na kostky a vše uvaříme doměkka. Polévku zjemníme žloutkem rozmíchaným ve smetaně a těsně před podáváním posypeme nasekanou zelenou petrželkou.
Celerová polévka se sýrem a libečkem
1/4 kg celeru, zeleninový vývar, 4 vejce, 2 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra, tuk, libeček
Nahrubo nastrouhaný celer opražíme na tuku, zalijeme vývarem, osolíme a povaříme do té doby, než je celer měkký. Poté vmícháme rozšlehaná vejce smíchaná s jemně nastrouhaným tvrdým sýrem a ještě krátce povaříme. Těsně před koncem vaření přisypeme nakrájený libeček a můžeme podávat.