polévky
Babiččina bramboračka s houbami
1/2 kg brambor, 20 dkg zeleniny ( mrkev, petržel, celer ), asi 10 dkg kapusty, máslo, čerstvé, nebo sušené houby dle chuti, pepř, sůl, majoránku, česnek
V hrnci na másle lehce osmažíme cibulku a přidáme část očištěné zeleniny nakrájené na větší kousky. Za stálého míchání lehce opražíme, zalijeme trochou vody, přidáme sůl, pepř a uvaříme do poloměkka. Jakmile je zelenina měkká, pomocí ponorného mixéru ji rozmixujeme a zředíme vodou. Do tohoto základu přidáme zbylou část zeleniny, kterou můžeme nastrouhat, nebo nakrájet na kostky, stejně tak i brambory a nakonec přidáme nadrobno nakrájenou kapustu a houby. Okořeníme česnekem, majoránkou a pepřem, dochutíme solí a můžeme podávat. Pokud použijeme sušené houby, které jsme předtím namočili do vody - tuto nevyléváme, ale použijeme do polévky.
Babiččina bramboračka nezahuštěná
asi 4 brambory, pórek, celer, větší mrkev, petržel, máslo, sůl, pepř, majoránka
Brambory očistíme a nakrájíme na kostky. Stejně tak zeleninu, kterou můžeme i nastrouhat. Pórek rozpůlíme a nakrájíme. Na kousku másla orestujeme část pokrájené mrkve ( polévka dostane pěknou barvu ), zalijeme vodou a přidáme brambory, zbytek mrkve, petržel, celer a pórek. Ochutíme solí a kmínem a vaříme do poloměkka. Na závěr přidáme prolisovaný česnek a ochutíme majoránkou.
Bramborová polévka s kroupami
3 brambory, asi 60 g krup ( nejmenší velikosti ), celerová nať, nebo libeček, česnek, sůl, kmín, máslo, majoránka, zelená petrželka
Kroupy propláchneme a dáme vařit do poloměkka. Pak k nim přidáme na kostky nakrájené brambory, celerovou nať či libeček a povaříme.Ochutíme solí, prolisovaným česnekem, majoránkou, zelenou petrželkou a nakonec zjemníme kouskem másla.
Bramboračka na kyselo
4 větší brambory, 1 cibule, 2 vejce, máslo, hladká mouka, 1/4 l smetany na vaření, ocet, cukr, kopr
V hrnci na másle zpěníme nakrájenou cibuli, poprášíme moukou, lehce osmahneme, zalijeme vodou a dobře rozšleháme. Přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme do poloměkka. Poté přidáme rozšlehaná vejce a krátce povaříme. Nakonec přidáme smetanu, kopr nakrájený nadrobno a dochutíme octem a cukrem dle chuti.